Awokado rośnie w regionach tropikalnych i subtropikalnych, takich jak Afryka Południowa, Meksyk i Kalifornia. Awokado to owoc z rodziny Lauraceae. Drzewo awokado występuje w Ameryce Środkowej, Meksyku i Kolumbii.
jest w klimacie tropikalnym na całym świecie. Najpopularniejsze odmiany w Meksyku to Fuerte i Hass. Awokado Fuerte ma łagodny smak i gładką teksturę, gdy jest dojrzałe, podczas gdy awokado Hass ma bogaty smak i lekko wyboistą skórkę.
Oba rodzaje awokado mogą być spożywane na surowo lub używane jako składnik potraw takich jak guacamole i tosty z awokado czy pasta z awokado!
Awokado jest owocem pochodzącym z Ameryki Południowej. Dzięki swojej uprawie, dzikiej przyrodzie, stało się popularnym produktem spożywczym w różnych częściach świata.
Drzewo awokado może dorastać do 30 stóp wysokości z liśćmi, które mają 8 cali długości z szorstką ciemnozieloną skórą na zewnątrz i gładką jasnozieloną wewnątrz. Drzewa te mogą być sadzone w każdej glebie o średniej dostępności wody i produkują średnio 150-200 awokado w sezonie.
Trochę krótko napisane, awokado ma też swoją „ciemną” stronę.