Czy niedojrzałe awokado jest trujące?

Czytelniku! pamiętaj, że wszystkie informacje i porady zawarte na naszym portalu nie zastąpią indywidualnej konsultacji z fachowcem/lekarzem. Stosowanie treści zawartych na naszym blogu w praktyce każdorazowo powinno być konsultowane z specjalistą o odpowiednich kwalifikacjach. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie.

To pytanie pojawia się razem za każdym razem, kiedy widzimy w naszej lodówce awokado, które wciąż jest jeszcze bardzo twarde. Dojrzałe awokado jest bardzo dobre w smaku i niesie sie sobą wiele wartości odzywczych, ale co z niedojrzałym awokado? Jak rozpoznać, czy awokado jest dojrzałe, a jeśli trafimy na niedojrzałe, to czy można je spożyć? Czy jedzenie niedojrzałego awokado jest zdrowe? Sprawdźmy w poniższym poradniku.

Dobrze jest zjeść niedojrzałe awokado

Nie wykluczone, że dojrzałe awokado, może być jednym z najbardziej lubianych owoców przez Polaków i nie tylko. Dojrzałe awokado jest kremowe i można je przygotować na wiele sposobów. W kuchni pojawia się pod wieloma postaciami i stanowi podstawę wielu diet w różnych krajach. Awokado, to popularny i smaczny owoc, który można jeść jako przystawkę, dane główne, a także jako smaczną pastę zwaną guacamole. Warto jednak zastanowić się, czy awokado rzeczywiście, jeśli nie jest dojrzałe, to czy jest dla nas trujące. Według większości dietetyków niedojrzałe awokado nie jest szkodliwe. Stwierdzić można, że awokado nie jest szkodliwe dla ludzi, ale może być dla zwierząt. Niedojrzałe awokado może być szkodliwe zwłaszcza dla koni, ptaków, a także zwierząt domowych. Pochodna kwasu tłuszczowego znaleziona w awokado, może bowiem powodować choroby, a nawet śmierć u ptaków i ssaków domowych.

Nasz gatunek ludzki, nie musi się jednak obawiać, że nasze podniebienia, czy żołądku ucierpią z powodu itp. zjedzenia niedojrzałego awokado. Możemy je bezpiecznie spożywać, ale musimy brać pod uwagę swoisty smak awokado. Czy aby na pewno niedojrzałe awokado jest dla nas smaczne? Jak sprawdzić, czy owoc awokado jest dojrzały? Powinniśmy nacisnąć delikatnie w dłoni owoc, by sprawdzić, czy aby na pewno jest dojrzały. Jeśli powierzchnia awokado lekko podda się naciskowi, wówczas owoc jest dojrzały.

awokado

Co się dzieje, gdy jesz awokado każdego dnia

Owoc ten pochodzący z środkowego Meksyku jest w tej chwili bardzo modny. Można go podawać na wiele sposobów, w postaci grzanek, przystawek, koktajli, a także dań z jajkiem i czosnkiem. Bardzo popularnym wyrobem jest również olej z awokado, który nadaje się nie tylko do spożycia, ale również stosowany jest w kosmetologii jako olejek do pielęgnacji skóry i włosów. Awokado można zatem spożywać często w różnej formie, a jednym z ważnych powodów jest to, jakie wartości ze sobą niesie.

Dojrzałe awokado

Istnieje kilka rodzajów owoców, które pomagają w różnych dolegliwościach. Tak jak banany, również awokado zawiera potas, który jest niezbędny w leczeniu skurczów mięśni. Dlatego często dojrzałe awokado powinni spożywać sportowcy. Awokado zawiera więcej potasu niż banany. Podczas gdy 100-gramowa porcja banana zawiera 10 procent zalecanego dziennego spożycia potasu, ta sama ilość awokado zawiera 14 procent zalecanego dziennego spożycia. Ponad to, potas pomaga również zapobiec udarowi mózgu, ataków serca, a także niewydolności nerek. Awokado, to ważny owoc dla naszych organów, dlatego regularne jego spożycie może pomóc nas w osiąganiu homeostazy organizmu.

awokado właściwości

Awokado to wiele zdrowych kwasów tłuszczowych!

Kto by pomyślał, że jednonienasycone kwasy tuszczowe są dobre dla naszego organizmu, otóż okazuje się, że sa one podstawowym składnikiem diet śródziemnomorskich, a ta z kolei uchodzi za jedną z najzdrowszych. Jednonienasyconym kwasem tłuszczowym zawartym w awokado, jest kwas oleinowy, który jest głównym składnikiem oliwy z oliwek. Ten związek pomaga w obniżeniu cholesterolu we krwi, a to zapobiega chorom serca. W awokado znajduje się nawet 70% tłuszczu oleinowego.

 

Dzięki awokado Twoje kości będą zdrowe i silne

Dla zdrowia kości bardzo ważna jest witamina K, jest ona co prawda nieco ignorowana, inaczej jest w przypadku witaminy B i C, ale jest on równie ważna dla naszego organizmu, a zwłaszcza na kości. Możemy ją znaleźć w zielonych warzywach liściastych, ale również w jajach i awokado. Witamina k, poprawia gęstość kości, zmniejsza ryzyko złamań i zwichnięć. Oczywiście witamina D i wapń, są równie ważne dla naszego organizmu, ale witamina K, stanowi także bardzo ważny budulec. Trzeba ją również stosować, by uniknąć osteoporozy, ponieważ witamina K zawarta w awokado pozwala na szybkie wchłanianie wapnia i zmniejsza ilość wapnia wydalaną z moczem. Awokado jest popularne, ponieważ można je spożywać na wszelaki sposób, między innymi pod postacią smoothie, kanapki, puree, a także dipów.

awokado kcal

Powodują nielegalne wylesianie

Popyt na awokado jest tak duży, że w niektórych regionach brakuje już miejsca do jego urawy. Rolnicy, aby zaspokoić podaż, dokonują niejednokrotnie nielegalnej wycinki lasów sosnowych, po to, by posadzić tam awokado. Ponad to uprawa awokado wymaga dużych zasobów wodnych i to właśne te wody przeznaczane są na uprawę awokado, a nie na inne rośliny. Zdarza się również, że nawet jeśli las sosnowy nie został całkowicie wykarczowany, to i tak rolnicy sadzą tam drzewka awokado, które są trudne do wykrycia dla władz.

 

Owoce awokado potrzebują roku, aby urosnąć

Uprawa awokado jest dość wymagająca, a przede wszystkim potrzebuje czasu. Okazuje się, że awokado potrzebuje około roku, po to by urosnąć. Zjedzenie samego owocu tego drzewa zajmuje kilka minut, a wyhodowanie go ponad rok. Wówczas dopiero drzewko w pełni dojrzewa i daje owoce gotowe do zebrania.

pasta z awokado

Kartele zamieszane w nielegalne uprawy awokado!

Poza wpływem na środowisko, twoje awokado może mieć również wpływ na przestępczość. Według mediów, meksykański kartel narkotykowy przejął duże połacie przemysłu awokado w tym kraju. Podczas gdy rodziny uprawiały awokado – i radziły sobie całkiem nieźle – gang odciął się od tej części przemysłu, pozostawiając rodziny w trudnej sytuacji. Unikanie wszystkich awokado z Meksyku może jednak zaszkodzić rodzinnym plantatorom, którzy już i tak borykają się z problemami, co sprawia, że Twoja decyzja jest trudna.

Masz wysoki cholesterol? Jedz więcej awokado

Awokado, owszem zawiera tłuszcze, ale nie są one szkodliwe dla naszego organizmu, wręcz przeciwnie, jest to tłuszcz, którego nasz organizm potrzebuje od walki ze złym cholesterolem. Jeśli mamy wysoki poziom cholesterolu, jedzenie większej ilości awokado może być rzeczywiście z korzyścią dla Ciebie. Naukowe artykuły mówią, że osoby, które spożywają awokado każdego dnia, są w stanie obniżyć swój cholesterol LDL nawet o 13,5 mg/dl. To całkiem dobry wynik, a wystarczy tylko raz dziennie zjeść awokado.

Awokado to owoc, a nie warzywo

Wiele osób zapewne zastanawia się, czy awodkado to owoc, czy warzywo. Otóż wygląda to w ten sposób, iż awokado to jesienna jagoda, choć nie wygląda jak jagoda, ktorą znamy, ale jest nią i to właśnie czyni awokado owocem. Poza tym, według Livestrong, jest to jeden z niewielu owoców, który ma dużą ilość białka i zdrowych tłuszczy, co sprawia, że po zjedzeniu awokado, będziemy syci dużo dłużej.

Małżeństwa kupują więcej awokado niż osoby samotne

Podczas gdy Polacy ogólnie jedzą o wiele więcej awokado niż kiedyś, mogą istnieć pewne wzorce i ogólniki dotyczące nawyków żywieniowych związanych z awokado, które można rozróżnić na podstawie okoliczności życiowych. Według badań przeprowadzonych nad Awokado, pary małżeńskie dokonują około 70 procent wszystkich zakupów awokado. Opierając się na tym, ile awokado ja, samotna dziewczyna, kupuję regularnie, nie jestem w stu procentach przekonana, że jest to prawda w każdym przypadku, ale dane nie kłamią.

Każda część owocu jest jadalna

Wiele badań nad tym owocem pokazuje, że nie tylko miąższ jest jadalny w awokado. Równie dobrze można jeść skórkę, a najlepiej spożywać awokado pod postacią oleju z pestek. Ma to ogromne korzyści zdrowotne dla naszego organizmu. Olej z awokado ma wyższy punkt dymienia niż niektóre inne oleje do gotowania, co oznacza, że może być zdrowszym wyborem w zależności od tego, co i jak gotujesz.

Warto wymienić masło w wypiekach na awokado

Szukając zastosowań awokado, możemy wziąć pod uwagę zdanie grona specjalistów, którzy mówią, że można zamienić masło na rzecz awokado również w wypiekach. Warunek jest jednak taki, że owoc musi być dojrzały. Co prawda, awokado może sprawić, że wypiek będzie dość płaski, ale za to o wiele mniej kaloryczny i wilgotny.

Używaj awokado do pielęgnacji swojej cery!

Nie da się ukryć, że awokado, to również doskonały składnik wielu kosmetyków do pielęgnacji ciała. Są to olejki, płyny do kąpieli, szampony, a także kremy i masła do ciała. Olejek z awokado jest drogocennym składnikiem w kosmetykach i przyczynia się do poprawy urody, a także stanu cery. Jest doskonały do nawilżania skóry lub włosów. Będzie stanowił idealną maseczkę na twarz lub włosy. Ponad to, to świetnie działające antidotum na podrażnienia, oparzenia słoneczne, a także działa przeciwstarzeniowo.

awokado hass

Istnieje mnóstwo różnych odmian awokado

Prócz odmiany Hass, które najczęściej można spotkać w marketach, istnieje jeszcze kilka innych odmian. Możemy ich nie znać, ponieważ są mniej popularne, ale również zdrowe dla naszego organizmu. Otóż istnieje nawet 16 różnych odmian awokado, a każda z nich ma różne okresy dojrzewania i różne zastosowania. Rozróżnia się między innymi:

  • awokado bacon,
  • hass,
  • fuerte,
  • ettinger,

Odmiany tego owocu różnią się od siebie chociażby skórką, jedne są bardziej złociste, inne brązowe lub zielone, gładkie lub chropowate. Jedne mają cienką skórkę, inne trochę grubszą. Łączy je jednak wspólna cecha – im więcej awokado tym lepiej dla naszego zdrowia.

 

Naprawdę łatwo jest stwierdzić, czy awokado jest dojrzałe

Określenie, czy awokado jest dojrzałe, jest prostsze niż myślimy. Prócz namacalnego sprawdzenia, czy owoc jest dojrzały, możemy jeszcze oderwać małą pozostałość łodygi. Jeśli pod spodem pojawi się kolor brązowy, to znaczy, że jest już po okresie dojrzałości. Jeśli natomiast miąższ jest kremowy i zielony, to owoc powinien być idealny. Natomiast, jeśli owoc jest twardy, a w środku jasnozielony, to prawdopodobnie jeszcze nie dojrzał.

One thought on “Czy niedojrzałe awokado jest trujące?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

dwanaście + 11 =