Kuchnia włoska słynie z dużej ilości przypraw, które znakomicie podkreślają smak potraw. Czy wiesz jednak jakie to przyprawy? W dzisiejszym artykule wymienimy te najważniejsze oraz zdradzimy ich przykładowe zastosowanie. Jednocześnie wyjaśnimy również, dlaczego włoska przyprawa jest aż tak ważna w tamtejszej kuchni.
Włoskie przyprawy – niezbędny dodatek podkreślający smak dań
Wszyscy wiedzą, że kuchnia włoska słynie z pizzy i makaronu oraz dużej ilości warzyw. Warto jednak zaznaczyć również, że tamtejsi kucharze uwielbiają podkreślać smak swoich potraw za pomocą rozmaitych przypraw. Mogą to być aromatyczne zioła bądź też mieszanki przeznaczone do konkretnych dań. To właśnie dlatego dania kuchni włoskiej przyciągają swoim głębokim smakiem i zniewalającym zapachem.
Obecnie włoskie przyprawy są coraz chętniej używane nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. Oryginalne, włoskie przyprawy można dostać już więc także w naszym kraju. Spójrz np. na e-sklep https://clickitalia.pl/pl/c/Przyprawy/48. Znajdziesz w nim produkty kuchni włoskiej, w tym również zioła i liczne mieszanki. Co więcej, cechuje je doskonały skład – nie mają zbędnych dodatków w postaci cukru, soli i konserwantów. Ma to pozytywny wpływ na zdrowie.
Przyprawy stosowane w kuchni włoskiej
Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Każdy region ma swoje własne specjały. Są jednak pewne elementy stosowane na każdym obszarze Włoch. Wśród nich wymienić można takie przyprawy, jak:
– oregano – to podstawa włoskiej kuchni. Ma gorzki smak z nutą korzenną. Ze względu na to, że lepiej smakuje w formie suszonej, zazwyczaj wykorzystuje się je właśnie w ten sposób. Stanowi doskonały dodatek do dań z pomidorami i sosami, w tym pizzy, spaghetti i potraw mięsnych;
– bazylia – królowa włoskich przypraw. To dlatego, że w tamtejszej kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Dodaje się ją niemal do każdej potrawy – sałatek, sosów, pieczeni, pomidorów, mozzarelli, a nawet deserów. Bazylia jest słodka i orzeźwiająca, z delikatną, korzenną nutą. Można ją stosować zarówno świeżą, jak i suszoną;
– rozmaryn – kolejny bardzo ważny składnik kuchni włoskiej. Ma korzenny, nieco gorzki smak i bardzo głęboki aromat. Można go jednak złagodzić, korzystając z suszu tego zioła. Świeży rozmaryn to jednak doskonały dodatek do dań mięsnych;
– estragon – jest nieco gorzkawy i korzenny. Znakomicie podkreśla jednak smak takich potraw jak dania mięsne, wegetariańskie, sałatki, sosy, zupy i owoce morza;
– tymianek – to gorzkie i lekko pikantne zioło. Ma jednak bardzo orzeźwiający zapach. Stosuje się go głównie do mięs, serów, zapiekanek i farszów.