Jak zrobić olejek różany?

Olejek różany jest zaliczany do najbardziej popularnych olejków eterycznych na świecie. Jeśli zastanawiamy się nad jego właściwościami, czym jest i jak go używać, to te informacje znajdziemy poniżej. Cenną informacją jest również jak zrobić olejek różany lub na co zwrócić uwagę wybierając kosmetyki z jego zawartością.

Olejek różany – Właściwości

Olejek eteryczny różany jest produkowany z kwiatów róży damasceńskiej, która uprawiana jest w Bułgarii. Jest to bardzo cenny olejek eteryczny, który posiada bardzo przyjemny i relaksujący zapach. Proces produkcji jest dość skomplikowany, więc za kupnem gotowego olejku stoi też wyższa cena. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować ten specyfik i nauczyć się go używać w codziennej pielęgnacji.

Warto zacząć przygodę z olejkiem różanym zwłaszcza, dlatego, że niesie on ze sobą wiele zalet dla organizmu człowieka. Ma wiele właściwości zbawiennych dla naszego organizmu, dla ciała, ale również umysłu. Z racji, że olejek różany posiada takie składniki jak:

  • flawonoidy,
  • nerol,
  • eugenol,
  • geraniol.

Może działać przeciwbólowo, przeciwzapalnie, antyseptycznie i uspokajająco. Olejek różany jest skuteczny również w leczeniu migreny, napięciach przedmiesiączkowych, a także bywa pomocny podczas ogólnego osłabienia organizmu. Co ważne zwalcza również nudności, a jest całkowicie naturalny, więc może okazać się przydatny kobietom w ciąży, ale nie do stosowania doustnego, jedynie do wdychania. Innymi sytuacjami, w których olejek różany jest istotny i ma znaczenie w leczeniu jest:

  • nadciśnienie,
  • zapalenie żołądka,
  • leczy oparzenia,
  • pomaga zwalczać pleśniawki,
  • łagodzi podrażnienia,
  • regeneruje skórę, nawilża ją i sprawia, że jest bardziej sprężysta,
  • pomaga w walce z trądzikiem,

To tylko kilka cudownych właściwości olejku różanego, ale warto podkreślić również to, że olejek poprawia nastrój, daje zastrzyk energii, ale również pomaga w walce z nerwicą. Ponad to, właściwości olejku pomagają w kłopotach z niskim libido, ponieważ pomaga w leczeniu zaburzeń seksualnych. Aromatyczny olejek z róż, jest często stosowany w aromaterapii, ponieważ korzystnie wpływa na układ nerwowy.

kosmetyki z płatków róż

Jak zrobić olejek różany samodzielnie w domu?

Olejek różany do twarzy jest bardzo popularny wśród kobiet. Pomaga on w utrzymaniu świetnego stanu cery, ale nie tylko. Używanie olejku różanego pozytywnie wpływa również na inne strefy organizmu, także te umysłowe.

Jest on jednym z najcenniejszych olejków kosmetycznych. Olejek eteryczny natomiast można kupić w sklepach i drogeriach, ale jest możliwe wykonanie go samodzielnie w domu. Jak zrobić olejek różany? Jest to bardzo prosty proces. Oto jak zrobić olejek różany w domu w kilku krokach:

  • sięgamy po odpowiedni olej do włosów lub twarzy, najlepszy będzie olej roślinny, lib migdałowy,
  • do słoika szklanego wsypujemy płatki róży i rozgniatamy je,
  • rozgniecione płatki róży zalewamy olejem,
  • odstawiamy słoik na trzy tygodnie, warunkiem jest dobrze nasłonecznione miejsce.

Olejek różany otrzymuje się w procesie maceracji, czyli fermentowania. Pod wpływem temperatury, pochodzącej z promieni słońca, olej wyciągnie z płatków róży wszystkie niezbędne właściwości. Po ukończeniu maceracji, czyli po upływie kilku tygodni, należy substancję przecedzić na sitku, tak, by został sam olejek i przelać w ciemną buteleczkę.

Wiedząc już jak zrobić olejek różany, możemy pomyśleć również nad wodą różaną. Ta z kolei jest idealna do przemywania twarzy i spłukiwania włosów. Jak zrobić wodę różaną z płatków róży? Do jej zrobienia, potrzebujemy 3-4 garstki płatków róż i wodę destylowaną. Zalewamy płatki wodą, tak by były pokryte i zostawiamy na 10 minut. Oto cała filozofia, po odcedzeniu płatków, mamy gotową wodę różaną.

olejek różany

Zastosowanie olejku różanego w kosmetykach

Ekstrakt różany, z którego produkowane są oleje, można kupić w drogeriach w niewielkich buteleczkach, ale ma on swoje zastosowanie również w innych kosmetykach. Aromatyczny olejek różany można spotkać w kremach pod oczy, w kremach do twarzy, różnych balsamach do ciała, a także płynach do kąpieli. Można go również spotkać w postaci serum do ciała. Ponad to bardzo popularny jest również pod postacią olejków do masaży ciała i twarzy.

Dzięki niemu skóra jest sprężysta, miękka, świeża. Poleca się go również używać do olejowania włosów, a jest to ostatnimi czasy zabieg bardzo popularny, który zapewnia włosom gładkość i miękkość.

płatki róż

Gdzie kupić sprawdzony olejek z róż?

Sprawdzone i godne polecenia ekstrakty z róży, to olejek różany Kuos, a także olejek z dzikiej róży Nacomi. To olejki cieszące się bardzo dobrymi opiniami, intensywnie nawilżające, działają regenerująco i odżywczo. Ponad to, działają przeciwstarzeniowo. To ważne, jeśli chcemy utrzymać skórę w bardzo dobrej kondycji.

Olejek różany odżywia skórę i spłyca zmarszczki, działa również bardzo dobrze podczas leczenia blizn. Ponad to, zmniejsza utratę wody w organizmie i łagodzi fotostarzenie. Co oznacza, że można go stosować latem, by uchronić skórę przed promieniami, gdy jest mocniej narażona na starzenie się.

woda różana

Jak stosować olejek różany?

Jeśli wiemy już jak zrobić olejek różany do twarzy i włosów w domu, a także wiemy co nieco o wodzie różanej do mycia twarzy, warto również wiedzieć jak go stosować, aby nie przesadzić, ale by przyniosło to efekty, których się spodziewamy. Dawniej, róża była stosowana wręcz doustnie, w przypadkach silnych bólów brzucha, podczas leczenia chorób układu trawiennego, czy na zaparcia. Teraz poleca się go stosować zewnętrznie i przynosi to namacalne efekty. Najczęściej występujące stosowanie olejku różanego, to:

  • masaże i aromaterapia,
  • kąpiele,
  • kosmetyki do pielęgnacji twarzy, włosów i ciała.

Jeśli chodzi o proporcje, to wystarczy zaledwie kilka kropelek by wzmocnić działanie nawilżające. Olejek ma jednak przeciwwskazania do stosowania, a mianowicie, są to kobiety karmiące piersią, a także kobiety w ciąży. Dla niektórych może on być drażniący i może wywołać silną reakcję alergiczną. Mimo to, olejek jest jednym z najcenniejszych olejków na świecie i zdecydowanie jego stosowanie ma więcej zalet niż wad.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 − cztery =