Awokado jest wspaniałe w sałatkach, na tostach lub zmiksowane w pysznym smoothie. Jedną z najbardziej frustrujących rzeczy jest, gdy kupujesz awokado, a ono nie jest dojrzałe. Jeśli jesteś zmęczony czekaniem, aż awokado dojrzeje, oto kilka sposobów, które mogą przyspieszyć ten proces.
- Umieść swoje awokado w papierowej torbie razem z jabłkiem lub bananem. Gaz etylenowy wydzielany przez owoce spowoduje, że awokado szybciej dojrzeje.
- Przed włożeniem do lodówki rozetnij awokado i natrzyj je sokiem z cytryny. Będą gotowe do spożycia w ciągu kilku godzin.
- Połóż pokrojone kawałki awokado na wierzchu guacamole lub dipu salsa, aby uzyskać najlepsze rezultaty!
Awokado jest owocem klimakterycznym, co oznacza, że po zbiorze jego dojrzewanie ulega spowolnieniu. To, dlatego awokado kupowane w sklepach spożywczych często wydaje się niedojrzałe i zielone. Dobra wiadomość jest taka: jeśli chcesz przyspieszyć proces dojrzewania awokado, wystarczy, że włożysz je do papierowej torby razem z bananem lub jabłkiem.
Ta technika działa, ponieważ te owoce uwalniają etylen, który może pomóc w naturalnym procesie dojrzewania awokado. Minusem jest to, że gaz etylenowy spowoduje również, że inne owoce w tej samej torbie dojrzewają szybciej niż normalnie; nie jest to idealne rozwiązanie, jeśli chcesz zachować swoje jabłka lub banany na dłużej!
Nie pozostało mi nic innego jak spróbować! Nie ma nic gorszego od niedojrzałego awokado.