Awokado jest zdrowe i pyszne. Jednak wiele osób nie wie, jak je prawidłowo spożywać. Awokado jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów i składników odżywczych. Jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i potasu.
Jedzenie awokado jest bardzo proste: wystarczy przekroić je na pół, a następnie obrać skórkę z owocu. Następnie możesz użyć łyżki do nabierania owocu lub rozgnieść go widelcem lub rękoma, aby rozprowadzić na tostach, warzywach itp.
Inne sposoby jedzenia awokado
Niektórzy twierdzą, że należy rozciąć awokado i nabrać miąższ na łyżkę, albo przełamać je i posmarować nim tosty lub płatki śniadaniowe. Inni przysięgają, że należy pokroić je w plastry i posypać solą, pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Są też tacy, którzy upierają się, że jedynym sposobem jest stare, dobre guacamole – awokado utarte z pomidorami, cebulą, kolendrą, solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Awokado jest bardzo zdrowe i pożywne. Jest jednym z niewielu owoców, które zawierają jednonienasycony tłuszcz. Tłuszcz ten pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym serce. Sprawia również, że nasza skóra jest miękka i elastyczna, dzięki czemu zachowujemy młody wygląd.
Najlepszy sposób jedzenia awokado według redakcji BANDVAN
Najlepszym sposobem na jedzenie awokado jest rozcięcie go wzdłuż i usunięcie pestki za pomocą łyżki lub noża (nie rękami!). Następnie, wydłub cały miąższ ze skórki, nabierając go łyżką lub nożem. Na koniec, użyj widelca, aby go rozgnieść i delektuj się!
Aby jeść awokado, musisz usunąć z niego skórkę, nacinając ją wzdłuż awokado, a następnie odkręcić, dzięki czemu zostaną Ci dwie oddzielne połówki – po jednej na każdą pestkę. Ponownie przekrój awokado na półwzdłuż, a następnie obierz skórkę z obu połówek. Wydłub miąższ z wnętrza za pomocą łyżki lub noża, a następnie pokrój awokado w plastry, jak tylko chcesz!
Jak jeść awokado serio? Kroisz na pół i wyjadasz łyżeczką.