Zielona herbata – czy jest królową wśród herbat?

Zielona herbata posiada zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Bez względu na to, do których się zaliczamy, nie możemy być obojętni wobec szeregu pozytywnych właściwości tego naparu. Warto byłoby się z nimi zapoznać, jak również dowiedzieć się, jak prawidłowo parzyć herbatę zieloną.

Właściwości herbaty zielonej

Zielona herbata charakteryzuje się wysoką zawartością cennych dla naszego zdrowia antyoksydantów. Pomagają one walczyć z wolnymi rodnikami, które mogą być odpowiedzialne za rozwój wielu chorób. Herbatę zieloną poleca się osobom chcącym zadbać o swoje zdrowie, a także tym, które pragną schudnąć. Zawarte w niej polifenole usprawniają bowiem metabolizm. Na uwagę zasługują także właściwości detoksykujące zielonej herbaty. Pomaga więc ona oczyścić organizm z nagromadzonych w nim toksyn. Dzięki temu, poprawia się wygląd skóry, włosów i paznokci.

Zielona herbata kwitnąca

Zielona herbata kwitnąca to prawdziwa gratka dla miłośników tego wyjątkowego naparu. Jeżeli cenimy sobie oryginalne rozwiązania i chcemy nadać parzeniu herbaty wymiar ceremonii, zdecydujmy się na kwitnący napar. Zielone herbaty kwitnące mogą różnić się od siebie składem, wyglądem oraz smakiem. Jeżeli pragniemy obserwować sposób, w jaki herbata rozkwita, wyposażmy się w szklany czajniczek.

Jak parzyć herbatę i jak często ją pić?

Aby można było cieszyć się pełnią smaku oraz wyjątkowych właściwości herbaty zielonej, należy w odpowiedni sposób ją zaparzać. Jeżeli zamierzamy postawić na herbatę liściastą, warto wyposażyć się w specjalny zaparzacz do herbaty. Może mieć on różny rozmiar oraz kształt. Każdy z nas powinien więc znaleźć interesujące go akcesorium. Jeśli jednak stawiamy na herbatę w torebkach, wystarczy po prostu zalewać ją wodą. Nie może być to jednak wrzątek! Woda powinna być gorąca. Długość parzenia zależy w dużej mierze od naszych osobistych preferencji. Wszystko zależy od tego, czy lubimy mocną, czy też delikatną herbatę. Niektórzy twierdzą, że napar na bazie herbaty zielonej smakuje najlepiej podczas drugiego parzenia. Być może, warto ocenić to samemu. Jeżeli zależy nam na pozytywnym wpływie herbaty zielonej na stan naszego zdrowia i samopoczucia, musimy mieć na uwadze systematyczność. Wydaje się, że najrozsądniej będzie wypijać przynajmniej jedną filiżankę naparu dziennie. Nie powinno przekraczać się zalecanej dziennej liczby naparów. Herbata zielona pita w nadmiernych ilościach może bowiem nieco podrażnić nasz żołądek. Szczególnie mocno narażone są na to osoby z wrażliwym układem pokarmowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

dwa × 3 =