Pasta z awokado jest świetnym zamiennikiem majonezu, zwłaszcza jeśli jesteś weganinem. Jest mniej tłusta i ma większą zawartość błonnika. Musisz zacząć od zrobienia puree z dojrzałego awokado. Włóż awokado do miski i rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aż będzie gładkie.
Następnie dodaj wszystkie inne składniki, które chcesz, takie jak sól, pieprz, czosnek w proszku, sok z cytryny lub świeże zioła, takie jak koperek lub kolendra. Dobrze wymieszaj, aby dokładnie rozprowadzić smaki w paście z awokado. Dodaj więcej soli lub pieprzu, jeśli chcesz, smacznego!
Pasta z awokado
Pasta z awokado jest alternatywą dla majonezu lub sosu tatarskiego. Tworzy kremową, bogatą teksturę o odpowiedniej konsystencji do każdego zastosowania. Do wykonania pasty z awokado potrzebne będą składniki:
- 1 całe awokado
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cebuli w proszku, szczypta pieprzu cayenne, szczypta papryki
Pasta z awokado jest popularnym daniem kuchni meksykańskiej. Jest zdrową i niskokaloryczną alternatywą dla majonezu, kwaśnej śmietany czy oleju. To jest bardzo zdrowy i ładny przepis na pastę z awokado. Będziesz potrzebował 100g awokado, 1 małą cebulę, 1 ząbek czosnku i sól.
Najpierw zetrzyj awokado, aż zamieni się w gładką pastę. Następnie dodaj cebulę i czosnek do mieszanki i kontynuuj ucieranie aż do uzyskania pasty. Teraz dodać sól i dobrze wymieszać łyżką lub ręcznym blenderem.
pasta z awokado jest super! Używam jej zamiast masła i margaryny.