Z jakim jedzeniem łączyć wina słodkie?

Wśród osób interesujących się winem i pijących je na co dzień często spotykamy się z twierdzeniem, że „słodkich win to ja nie biorę do ust”.

Cieszy nas coraz większa otwartość Polaków na wina wytrawne – w końcu to zdecydowana większość wszystkich win jakościowych. Nie powinniśmy jednak tak zdecydowane opierać się winom słodkim. Także pośród nich znajdziemy wina wielkie, wręcz wybitne. Pochodzące z regionów czy też winnic, które mogą poszczycić się wielowiekową tradycją, piękną historią i nielichymi zasługami w rozwoju światowej enologii. Sięgając po deserowe wina warto wiedzieć, że tak jak w przypadku wytrawnych jedno drugiemu nie równe. Trzeba więc wiedzieć, co z czym połączyć. A co najważniejsze pamiętajmy, że słodkie wina pasują nie tylko do deserów. Od nich jednak trzeba zacząć.

Słodkie wino do deserów

Oczywistym połączeniem jest wino słodkie do słodkich potraw. Pozostaje pytanie jak stworzyć idealną słodko-słodką parę. Najprościej jest kierować się… kolorem wina i kolorem potrawy – tutaj zazwyczaj działa to doskonale. Do lekkich deserów owocowych doskonale sprawdzą się jasnożółte, lekkie wina z odmiany muskat (sol del meditteraneo czy moscato di piemonte). Desery na bazie kremów śmietankowych i waniliowych, a także kremówki i serniki będą najlepiej smakowały z nieco bardziej żółtymi winami z późnego zbioru (chardonnay spatlese, tokaj late harvest). Desery z przewagą karmelu i konfitury z pomarańczy dobrze będą pasowały do złocistych botrytyzowanych win (tokaj szamorodny, tokaj aszú, sauternes). Desery z kawą oraz dużą ilością bakalii i suszonych owoców podajemy z mocno utlenionymi winami wzmacnianymi (sherry cream, słodka madera), natomiast desery na bazie czekolady powinniśmy podawać z czerwonymi słodkimi winami takimi jak porto czy gruzińskie kindzmarauli.

Słodkie wino do serów

Zestawienie słodkich win ze słonymi, czasem dość ciężkimi serami doskonale się sprawdza. Kto jeszcze nie próbował stiltona lub gorgonzoli picante z bardzo słodkim białym winem powinien koniecznie nadrobić tą zaległość. Najlepszym dowodem na to, że słodycz doskonale zestawia się z różnego rodzaju serami są dodatki, które często towarzyszą tzw. desce serwów. Najczęściej pojawiają się w śród nich świeże winogrona, rodzynki i inne bakalie, miód, a także wszelakiego rodzaju powidła i konfitury owocowe – jednym słowem to wszystko, co znajdziemy w bukiecie słodkich win. W szczególności warto zainteresować się słodkimi wzmacnianymi winami. Białe słodkie wina z Tokaju czy Sauternes doskonale pasują do serów z niebieską pleśnią (gorgonzola, stilton, roquefort czy lazur). Madera lub sherry cream mogą być ciekawym dodatkiem do twardszych serów dojrzewających (bursztyn, grana padano, cheddar) lub do miękkich serów z pomarańczową skórką (mimolette), natomiast czerwone porto warto zestawić z serem brie lub camembertem. W tym przypadku warto sięgnąć też po odrobinę figowej marmolady lub konfitury z wiśni.

Słodkie wino do słonych potraw

Warto czasami poeksperymentować i sprawdzić jak smakują słodkie wina w połączeniu ze słonymi lub pikantnymi potrawami. Książkowym wręcz przykładem jest połączenie słodkich win z pasztetem sztrasburskim, czyli foie gras. Standardowo najlepiej smakuje on z winami z Tokaju oraz z bordoskiej apelacji Sauternes. Warto też sięgnąć po słodkie białe wina do pikantnych i bardzo aromatycznych potraw kuchni orientalnej. W szczególności ostre tajskie curry bardzo przyjemnie będzie smakowało z delikatnymi słodkimi winami z późnego zbioru (np. szlachetny zbiór Turnau).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

pięć × 3 =