Niektóre desery znane są na całym świecie. Tak jest na przykład z pana cotta czy tiramisu. No i oczywiście z tortem szwarcwaldzkim – najbardziej popularnym niemieckim ciastem! Ten klasyczny deser nie jest tak trudny do przygotowania, jak mogłoby Ci się wydawać. Koniecznie spróbuj zrobić go w domu.
Składniki na tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki nie jest najprostszym deserem, jeśli jednak masz już jakąś wprawę w pieczeniu, z pewnością dasz sobie z nim radę. Z całą pewnością najtrudniejszym elementem jest zrobienie biszkoptu. Tutaj wiele rzeczy może pójść nie tak. Jeśli jednak będziesz trzymać się przepisu, wszystko powinno wyjść idealnie. Potrzebne będą:
- 6 jajek
- 150 gramów masła
- 150 gramów cukru
- 150 gramów mąki pszennej
- 50 gramów mąki ziemniaczanej
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
To oczywiście nie wszystko. Musisz zrobić także pyszny krem z cukru i kremówki oraz zalewę do nasączenia biszkoptu. Otrzymasz go poprzez połączenie soku z wiśni i cukru z rumem.
Jak zrobić tort szwarcwaldzki?
Zacznij od roztopienia czekolady w kąpieli wodnej. Następnie w misce wymieszaj dwa rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. Masz już przygotowane bardzo ważne składniki. Teraz oddziel żółtka od białek – białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Masło utrzyj z cukrem i powoli dodawaj żółtka, ciągle ubijając. Do masy dodaj czekoladę i suche składniki. Wymieszaj całość, by pięknie się połączyła. Teraz do miski dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Dzięki nim ciasto będzie puszyste. Piecz biszkopt przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Nie otwieraj piekarnika, chyba że zauważysz, że ciasto się przypala. Wtedy możesz trochę zmniejszyć temperaturę. Po upieczeniu ciasto powinno ostygnąć. Następnie przekrój je tak, by otrzymać trzy równe krążki. Czas na zrobienie zalewy do nasączenia biszkoptu. Pół kilograma wiśni zmieszaj z 50 gramami cukru i 100 mililitrami wody. Gotuj przez kilka minut i mieszaj, by się nie przypaliło. Na razie przyda Ci się tylko sok. Odcedź go i dodaj do niego 60 mililitrów rumu. Tak przygotowaną zalewą nasącz biszkopt. Teraz ubij kremówkę (600 mililitrów) z odrobiną cukru. Możesz dodać do niej żelatyny, by śmietana dobrze utrzymała się na torcie niezależnie od temperatury. Nałóż krem na każdą warstwę i złóż tort. Musisz już tylko udekorować go wiśniami.
Tort szwarcwaldzki to doskonały deser na urodziny czy imieniny. Spokojnie uda Ci się go zrobić z naszym przepisem.