Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej – trwałość na lata

Meble gastronomiczne będące elementem wyposażenia profesjonalnych kuchni w restauracjach, barach, kawiarniach oraz firmach cateringowych, muszą spełniać najwyższe standardy wytrzymałości i higieny. Stal nierdzewna jest materiałem szczególnie polecanym do produkcji mebli kuchennych. Dlaczego restauratorzy najczęściej kupują meble gastronomiczne właśnie z tego materiału? O czym warto pamiętać urządzając kuchnie w restauracji lub kawiarni?

Zalety mebli ze stali nierdzewnej

Meble ze stali nierdzewnej są najczęściej wybierane przez restauratorów. To inwestycja na lata, która zapewni higieniczne warunki przygotowywania potraw. Można postawić na meble wykonane z tańszych materiałów. Trzeba jednak pamiętać, że np. drewniane blaty kuchenne są trudniejsze w utrzymaniu czystości, mogą na ich powierzchniach rozwijać się grzyby i bakterie, które w czasie szykowania posiłków mogą przedostać się na talerz gości restauracji. Ponadto meble ze stali nierdzewnej są odporne na uszkodzenia mechaniczne – nie pękają pod wpływem uderzenia (jak to może stać się z kamiennymi blatami), temperaturę rozkładają równomiernie na całej swojej powierzchni (nie pojawiają się odparzenia typowe dla drewnianych powierzchni), są bezpieczne w użytkowaniu.

Największe zalety mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej to:

  • lekka, ale równocześnie stabilna konstrukcja,
  • odporność na odkształcenia pod wpływem czynników mechanicznych,
  • odporność na korozję,
  • nie wchodzenie w reakcje z kwasami znajdującymi się w produktach spożywczych,
  • równomierne rozkładanie ciepła na całej powierzchni mebla,
  • możliwość stosowania w chłodniach,
  • nowoczesny designe,
  • gładka powierzchnia, która ułatwia czyszczenie.

Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej są łatwe w pielęgnacji. Wystarczy przetrzeć ją zwilżoną ściereczką z odrobiną detergentu przeznaczonego do tego rodzaju materiału. Brak porów i pęknięć sprawia, że zachowanie higienicznej czystości nie wymaga dużego nakładu pracy.

Niezbędne meble w kuchni lokalu gastronomicznego

Profesjonalna kuchnia powinna być wyposażona w niezbędne urządzenia ułatwiające pracę osobom zatrudnionym w lokalu gastronomicznym. Równie ważne są funkcjonalne, wygodne i trwałe meble kuchenne, których przemyślana konstrukcja pozwoli zwiększyć wydajność pracy.

Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej będące niezbędnymi elementem wyposażenia kuchni to:

  • stoły robocze,
  • szafy,
  • szafki i półki wiszące,
  • okapy gastronomiczne,
  • regały,
  • nadstawki,
  • umywalki.

Przydatne w każdym lokalu gastronomicznym będą także szafki BHP, podstawy, pojemniki na odpadki, wózki oraz płyty robocze.

Jak zaaranżować kuchnię w lokalu gastronomicznym?

Rozmieszczenie mebli gastronomicznych powinno być dobrze zaplanowane, tak aby maksymalnie wykorzystać ich potencjał. Warto też zamówić meble na wymiar, dzięki czemu każdy centymetr powierzchni kuchni zostanie dobrze wykorzystany.

Zadanie aranżacji funkcjonalnej i komfortowej kuchni warto powierzyć specjalistom, którzy mają doświadczenie w projektowaniu przestrzeni użytkowych w lokalach gastronomicznych. Firma Multi Gastro już od 11 lat zajmuje się dystrybucją profesjonalnego sprzętu kuchennego. Specjalizuje się także w produkcji mebli na wymiar z rozwiązaniami dopasowanymi do indywidualnych potrzeb klienta. Eksperci z Multi Gastro prowadzą szkolenia, pokazy oraz zajmują się serwisowaniem sprzętu kuchennego. Można także liczyć na fachowe doradztwo w kwestii wyboru najlepszych dla naszego lokalu wyposażenia oraz zaplanowania przestrzeni kuchni w lokalu. Rozwiązania zaproponowane przez specjalistów Multi Gastro usprawniają komunikację oraz wpierają pracę kucharzy podczas przygotowywania posiłków.

Więcej informacji na stronie: https://multigastro.pl/meble-ze-stali-nierdzewnej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

17 + 14 =