Filiżanka aromatycznej kawy to dla wielu jej wielbicieli synonim dobrze rozpoczętego dnia. Ten magiczny napój ma zwolenników na całym świecie, a grono smakoszy nieustająco się powiększa. Wśród osób pijących kawę są amatorzy różnych gatunków oraz metod jej parzenia, a także tacy, którzy lubią dodać do niej szczyptę ulubionej przyprawy. Sprawdźmy, czym warto wzbogacić kawę, aby podkreślić jej walory i dodać oryginalnego charakteru.
Czy przyprawy do kawy mają sens?
Zatwardziałym wielbicielom tradycyjnej kawy pomysł jej przyprawiania może nie mieścić się w głowie, nie powinno nas to jednak zniechęcać do takich eksperymentów. Kawa z odrobiną aromatycznej i wyrazistej przyprawy może okazać się nie lada odkryciem i na stałe zagościć w codziennym menu lub pojawiać się na stole przy szczególnej okazji. Dzięki temu kawowy rytuał zyska nowy wymiar, a znany od zawsze czarny napój uwolni zupełnie nowe nuty smakowe, które mogą zachwycić nawet największego tradycjonalistę. Ponadto czas z filiżanką kawy to zazwyczaj bardzo miła chwila dająca wytchnienie od obowiązków, dlatego może warto czasami jeszcze bardziej ją sobie uprzyjemnić. Nawet jedna z najlepszych kaw na świecie Jamaica Blue Mountain może stać się jeszcze bardziej wykwintna po dodaniu szczypty ulubionej aromatycznej przyprawy!
Jakie przyprawy wybrać?
Można oczywiście skorzystać z gotowych dostępnych w sklepach mieszanek, jednak znacznie lepiej zrobić to samodzielnie za pomocą swoich ulubionych przypraw. Na początek warto spróbować z jedną przyprawą np. laską cynamonu, którą wystarczy zanurzyć na chwilę w gorącym naparze, aby nabrał niepowtarzalnego nieco orientalnego smaku i aromatu. Z kolei charakteryzujący się wyrazistym korzennym posmakiem kardamon, wyjątkowo dobrze współgra z mocną czarną kawą – odkryli to już mieszkańcy Bliskiego Wschodu, którzy w ten sposób parzą ulubiony czarny napój.
Bardzo popularne szczególnie jesienną i zimową porą są też takie przyprawy jak goździki oraz imbir – nie dość, że pięknie pachną, to jeszcze rozgrzewają! Chcąc iść jeszcze dalej w eksperymentowaniu, można stworzyć swoją własną mieszankę przypraw, która na pewno będzie niepowtarzalna, a w połączeniu z kawą zachwyci nawet wytrawnych smakoszy. Ci, którzy nie lubią charakterystycznego smaku i aromatu orientalnych czy korzennych przypraw, a chcą wzbogacić nieco swoją kawę, mogą w tym celu użyć wanilii lub kakao, dzięki czemu napój będzie łagodniejszy z wyczuwalną słodkawą nutą.
Jak parzyć kawę z przyprawami?
Wśród smakoszy kawy są zarówno tacy, których interesuje wyłącznie kawa ziarnista świeżo palona z lokalnej palarni, jak też zwolennicy subtelnej Arabiki lub nieco ostrzejszej Robusty. Niezależnie od preferencji zawsze warto spróbować wzbogacić swoją ulubioną kawę aromatycznym dodatkiem i sprawdzić, jak będzie wtedy smakowała. Aby najlepiej wydobyć smak przypraw, kawę, zamiast tradycyjnie zaparzyć, najlepiej zagotować. Dzięki temu wszystkie nuty smakowe staną się bardziej wyraziste, a sama kawa zyska na łagodności i stanie się po prostu wyjątkowa!