Przetwory owocowe i warzywne są niezwykle popularne. Kłopot w tym, że ich przygotowanie jest bardzo czasochłonne, więc nie każdy może się tym zająć osobiście. Sklepowe produkty wydają się znacznie gorsze od tych przygotowywanych w domu, ale oferta Eterno pokazuje, że wcale nie muszą one ustępować smakiem i jakością.
Jak powstają przetwory?
Przetwory od Eterno są przygotowywane według tradycyjnych receptur, niemal tak samo jak smakołyki domowej roboty. Nie ma w nich żadnych syntetycznych słodzików, barwników czy konserwantów, są wyłącznie naturalne składniki ze starannie wybranych upraw. Smak przetworów nie jest także sztucznie polepszany – efekt końcowy to zasługa odpowiedniego doboru składników oraz przekazywanej od pokoleń receptury.
Przygotowanie takich przetworów jest bardziej skomplikowane i droższe, ale dzięki temu wyroby od Eterno zdecydowanie się różnią od sklepowych produktów z masowej produkcji. Są wprawdzie droższe, ale za to nie trzeba się martwić, że w ich składzie są szkodliwe substancje. Jeśli zaś chodzi o smak, to praktycznie nie da się ich odróżnić od tego, co znamy z domowej spiżarki.
Do czego można wykorzystać gotowe przetwory?
Oferta sklepu jest bardzo szeroka. Słodkie przetwory to przede wszystkim syropy i konfitury, ciekawą propozycją są także owoce w syropie, na przykład bardzo popularne cytrynki w rumie czy pigwa w słodkiej zalewie. Owocowe przetwory sprawdzą się jako dodatek do bardzo wielu różnych potraw – konfitura pasuje na kanapki, naleśniki, do ciasta, nawet do herbaty, a syropy z powodzeniem zastąpią biały cukier, prócz tego można je rozcieńczać czystą wodą.
Kawałki owoców w syropie też można dodawać do napojów oraz deserów. Z kolei przetwory wytrawne idealnie się komponują z mięsami i wędlinami, można nimi smarować pieczywo albo przygotować na ich bazie pyszny sos o oryginalnym smaku.
Czy przetwory są dobre dla cukrzyków?
W słodkich przetworach nie da się zupełnie uniknąć cukru, bo jest on po prostu naturalnym składnikiem owoców. Są jednak przetwory odpowiednie także dla diabetyków, jak konfitura mango z jabłkiem czy egzotyczny krem z ananasem i kokosem – zawierają one wyłącznie naturalnie występujące cukry. Z wytrawnych przetworów polecane są wyroby wegańskie o obniżonej zawartości tłuszczów.