Istnieją dwie różne metody obierania awokado. Tradycyjna metoda polega na nacięciu wokół pestki i wydłubaniu jej łyżeczką lub na przecięciu miąższu wzdłuż, przejechaniu nożem po pestce i ściągnięciu skórki.
Tradycyjna metoda obierania awokado polega na nacięciu wokół pestki i wydłubaniu jej łyżką. Zajmuje to więcej czasu, ale jest dość proste. Innym sposobem na obranie awokado jest przecięcie miąższu wzdłuż, przejechanie nożem po pestce i ściągnięcie skórki. Zajmuje to mniej czasu, ale jest trudniejsze niż tradycyjna metoda.
Obieranie awokado krok po kroku
Obieranie awokado jest dość proste. Najlepiej używać bardzo ostrego noża, ale jeśli go nie masz, łyżka też się nada.
- Metoda 1: Przekrój awokado na pół pionowo. Chcesz odciąć około 1/4 cala zarówno z góry, jak i z dołu owocu, aby miał on stabilną podstawę.
- Sposób 2: Weź nóż lub łyżkę i umieść go na jednej z poziomych linii, na której przekroiłeś awokado na pół. Delikatnie rozchyl awokado, starając się nie naruszyć żadnej z jego części.
Awokado jest owocem powszechnie występującym w rejonie Meksyku. Obrany owoc jest zazwyczaj spożywany jako sałatka lub pasta do smarowania tostów. Skórka awokado jest jadalna i ma smak podobny do masła.
Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, jest znalezienie dojrzałego awokado w lokalnym sklepie spożywczym lub na targu. Następnie zdejmij łodygę i przekręć je na pół z góry na dół. Usuń nasiona z jednej połówki awokado gołymi rękami lub łyżką, stukając palcami lub używając lekkich uderzeń łyżką, aż wyskoczy. Po usunięciu pestki, połóż obie połówki na płaskiej powierzchni i wydłub z nich resztki pestki.
nie sądziłem, że obieranie awokado to jakaś filozofia. Ja przekrawam na pół i wyjadam łyżeczką 😀