Pączki to jedne z ulubionych wyrobów cukierniczych Polaków. Tradycyjnie robi się je z ciasta drożdżowego i z mąki pszennej oraz smaży na głębokim tłuszczu. Nadziewa się je najczęściej konfiturą lub marmoladą, ale bardzo popularne są również pączki z innymi nadzieniami.
Dobre pączki a jakość składników
Chcąc kupić naprawdę smaczne pączki, trzeba w pierwszej kolejności postawić na jakość wyrobów, jakie oferuje cukiernia. Pruszków to znakomity przykład lokalizacji w okolicach Warszawy, gdzie można nabyć pączki zrobione z wysokogatunkowych składników. Obecnie klienci cukierni coraz większą wagę przywiązują do składu wypieków cukierniczych i nierzadko są w stanie nawet zapłacić więcej, aby zjeść świetnej jakości pączka.
Biała obwódka na pączku ma znaczenie!
Pracownicy Piekarni Grzybki radzą, aby przed zakupem dokładnie przyjrzeć się pączkom. Te dobre mają charakterystyczną białą obwódkę, co oznacza, że został on usmażony w oleju o odpowiedniej temperaturze. Jednolity kolor pączka to znak, iż nie usmażono go, jak należy i że wchłonął on zbyt dużo tłuszczu.
Kolor pączka i lukier – to też jest ważne!
Kolor pączka sporo mówi nie tylko o tym, jak został usmażony, ale także o zawartości cukru. Jeżeli pączek odznacza się zbyt ciemną barwą, to może to oznaczać, że zawiera znacznie więcej cukru, niż w rzeczywistości powinien. Skoro mowa o cukrze, nie da się nie wspomnieć o lukrze. Co prawda nie wszystkie pączki są lukrowane, niemniej jeśli już w rachubę wchodzą takie właśnie pączki, to lukier musi być gładki i sprawiający wrażenie nieco wilgotnego. Jeżeli jest zbyt suchy i popękany, to nie świadczy to dobrze o świeżości pączka.
Pączki – nie tylko na Tłusty Czwartek!
Najwięcej pączków mieszkańcy Pruszkowa konsumują Rzecz jasna w Tłusty Czwartek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby po pączki sięgać częściej. Naturalnie warto zachować przy tym rozwagę, ponieważ pączki nie należą do niskokalorycznych produktów. Pod względem smaków są na tyle zróżnicowane, że każdy ich wielbiciel wybierze coś dla siebie.